Mierea – un miracol?
17 Iun 2012
Dacă Dumnezeu ar vrea, ar putea începe lumea dintr-un stup de albine. . .
Lector al Asociaţiei Naţionale pentru Terapii
Complementare din România şi profesor de istorie la Târgu Jiu, Vasile
Andriţoiu a descoperit proprietăţile miraculoase ale mierii, căutând
leacuri pentru a se trata pe sine şi pe cei apropiaţi lui. Astăzi este
unul dintre cei mai vestiţi apiterapeuţi din România, cu participări
constante la conferinţele internaţionale de apiterapie şi cu rezultate
spectaculoase în vindecarea unor boli, cărora medicina alopată le oferă
de obicei speranţe minime.
Domnule Andriţoiu, de ce este mierea, acest elixir auriu, un aliment atât de lăudat ?
Să facem mai întâi puţină istorie… E bine să ştiţi că
albina a apărut pe pământ înaintea omului. Arăta ca o larvă şi se hrănea
cu ferigi. Apoi treptat, când flora s-a dezvoltat, i-au crescut aripi
şi a început să zboare pe flori, să adune nectar. Dar ea a funcţionat
dintotdeauna ca un adevărat laborator zburător, care adună acest nectar
şi polenul pentru a-şi hrăni urmaşii. Noi oamenii, o jefuim. S-au găsit
desene pe pereţii peşterilor din Spania, datând din epoca de piatră, ce
ilustrează modul în care oamenii preistorici culegeau fagurii de miere
folosindu-se de fum. Albina a memorat în codul ei genetic că fumul
reprezintă pericol. Când simt fum, albinele îşi umplu guşile cu miere de
rezervă şi pleacă. Când guşile sunt pline, nu-şi mai pot îndoi
abdomenul să înţepe. De aceea, unii apicultori, mai puţin experimentaţi,
afumă când umblă în stup.
În Egipt şi în India antică mierea era considerată un
dar al zeilor. Se pare că mana care a fost dată poporului în drum spre
Ţara Canaanului era de fapt miere. Sf Ioan Botezătorul s-a hrănit în
deşert cu miere. Soldaţii din India antică primeau înainte de luptă o
punguţă de piele plină cu miere care se lega la brâu. S-au găsit
papirusuri care îndeamnă la consumul de miere pentru că “este bună”.
Elevii din Egiptul antic, ce primeau în raţia lor miere, erau mai
sănătoşi şi puteau învăţa mai bine decât ceilalţi. Nu era doar un
aliment extraordinar de hrănitor şi energizant, ci şi un antiseptic şi
un conservant de excepţie. Trupul lui Alexandru Macedon a fost
îmbălsămat într-un sicriu cu miere şi propolis. Mai târziu, în Evul
Mediu, aproape toate mănăstirile aveau stupine, iar ţăranii ce aveau
casă pe pământul mănăstiresc erau obligaţi să plătească o danie în miere
şi mai ales ceară, pentru fabricarea lumânărilor. Documentele amintesc
existenţa unei ceri verzui în Moldova, care nu scotea fum la ardere, din
care se făceau lumănări ce ardeau în palatele dogilor din Veneţia. Dar
să revin la întrebarea dumneavoastră. De ce toată această faimă ? Ei
bine, pentru că mierea conţine toate vitaminele, mineralele, enzimele
cunoscute vreodată în lumea medicală. Are toţi aminoacizii esenţiali
cunoscuţi, ceea ce o face o hrană proteică de excepţie, are glucide şi
chiar hormoni. Sunt foarte multe asemănări între organismul uman şi
produsele stupului. Dacă Dumnezeu ar vrea, ar putea crea un om din
substanţele care se găsesc în stup, pentru că toate se regăsesc şi în
corpul uman. Inclusiv hormonii, care sunt de o asemănare uluitoare cu
cei umani şi care nu au nici o contraindicaţie sau efect negativ, faţă
de cei de sinteză. Doar că, evident, consumarea produselor cu potenţial
hormonal trebuie făcută numai sub îndrumarea unui specialist. În plus,
mierea este perfect igienică, antiseptică şi un antibiotic de excepţie.
Orice microb, inclusiv agentul patogen al ciumei bubonice, care în Evul
Mediu a distrus oraşe intregi, dacă stă în miere, este ucis. În miere,
bineînţeles într-una de calitate, nu rezistă nici un microb.
Ştim că petreceţi nenumărate ceasuri în
stupină, pentru a studia viaţa albinelor. Povestiţi-ne şi nouă câte
ceva din ceea ce aţi observat mai interesant la ele.
După ce a ieşit din celula ei, albina rămâne în stup ca
albină tânără, ca mamoş, adică doică pentru larve, pe care le hrăneşte
cu lăptişor de matcă secretat de nişte glande din cap. În primele trei
zile hrăneşte toate larvele, apoi lăptişor de matcă, care este
hiperestrogenic şi dezvoltă caracterele feminine, primeşte numai regina,
iar albinele şi trântorii primesc altfel de hrană care duce la
androgenizare, adică la dezvoltarea caracterelor masculine. Este o
“castrare” determinată de hrana pe care o primesc, pentru ca fiecare
albină să fie pregătită pentru rolul pe care îl are în cadrul coloniei.
Albinele obişnuite trebuie să producă miere. La început, pleacă în
căutarea nectarului albinele cercetaşe. Zboară în arii concentrice,
largi de până la 6 km, apoi se întorc şi execută un dans deasupra
urdinişului, un dans ce explică în ce direcţie se află sursa, cât de
bogată e, cam care este distanţa şi alte repere. Cel care a descifrat
dansul albinelor cercetaşe a primit premiul Nobel. Apoi pleacă celelalte
albine, adună cu limba nectarul de pe flori şi când umplu guşile cu
nectar se întorc spre casă. Încă de pe drum albina începe prelucrarea
acestui nectar, secretă nişte enzime care dau valoare mierii şi care o
deosebesc de zahăr. În stup, depune în ramă acest nectar care este
foarte lichid. În cursul nopţii albinele lucrătoare se aşază într-o
anumită ordine şi încep să bată din aripi în timp ce altele iau nectarul
dintr-o celulă şi-l mută în alta şi iar şi iar, până ce acest aer
încărcat cu vaporii din nectar iese prin urdiniş. Se numeşte vânturare.
Mierea vânturată natural de albine este densă, ajunge la o consistenţă
de maximum 18% apă şi conţine foarte multe enzime, căci la fiecare
mutare în altă celulă i se mai adaugă enzime, mai ales inhibină, care
este un antioxidant redutabil. Cu cât o miere este mai vânturată, cu
atât este mai bogată în enzime. La final, albinuţele tinere depun pe
fiecare celulă o peliculă de ceară, o căpăcesc. Atunci când fagurele
este căpăcit 2/3 din suprafaţă, mierea e bună de recoltat. Ca să închei
răspunsul la întrebarea pe care mi-aţi pus-o, pentru un kilogram de
miere albina trebuie să aducă în stup 4 litri de nectar, din care
jumătate este apă, ce va fi vânturată.
Cum ne putem da seama că mierea pe care o cumpărăm este de calitate ?
Cel
mai sigur indiciu este greutatea. O sticlă de un litru ar trebui să
aibă 1,450 kg miere. Cam asta e densitatea mierii faţă de apă. Apoi este
gustul, dar gustul mai poate înşela. Există miere dreasa cu zahăr fiert
cu plante, din care lipseşte polenul. Urmele de polen din miere sunt un
indicator categoric al plantelor din care provine mierea, dar numai
specialiştii cu aparatele lor pot depista dacă mierea e falsificată.
Apoi, important de ştiut, mierea cristalizează. Dacă sunt cristale mari,
ca sarea grunjoasă, mierea e bună, dar a avut cam prea multă apă, deci
albinele n-au mutat-o de suficiente ori din celulă în celulă, prin
urmare, nu i-au adăugat suficiente enzime. Mierea bine vânturata este
mai onctuoasa, are cristale mai mici, mai finuţe. Nu ar trebui cumpărată
mierea care stă pe tarabe în plin soare. Aceea are cu 40%mai puţine
calităţi. Mierea este creată de albine la întuneric, ea nu trebuie
expusă luminii solare, ci doar la lumina încăperii şi la o temperatură
constantă, ce nu depăşeşte sub nici o formă 40 de grade. Unii stupari
ştiu că oamenii se feresc de mierea zaharisită, fiindcă suspectează că e
făcută cu zahăr. Nimic mai fals. Totusi, ca să-şi vândă mai bine marfa,
ei o fierb la 90 de grade, ca să nu mai cristalizeze. Ca gust, devine
un pic mai bună, dar pierde enorm în calitate. La acea temperatură toate
enzimele sunt distruse, mierea rămâne doar un zahăr lichid. De aceea,
mierea nu se pune nici în ceaiul fierbinte. Toate mierile bune
zaharisesc după câteva luni, deci dacă vreţi să fiţi sigur că luaţi o
miere naturală, cumpăraţi una zaharisită. O altă metodă de a testa
mierea este întoarcerea borcanului cu fundul în sus. Înăuntru trebuie să
se creeze o bulă de aer în formă de pară. Dacă bula urcă repede spre
fundul borcanului, înseamnă că este o miere cu multă apă în ea, deci
nevânturată suficient. Bula trebuie să urce lent, ceea ce arată că
mierea este coaptă, maturată, bună de consum şi vânturată natural, de
către albine, deci culeasă când fagurii au fost căpăciţi pe trei
sferturi. Uneori, stuparii, pentru a grăbi producţia, recoltează mierea
înainte să fie căpăciţi şi o scot la soare în butoaie să mai evapore din
apă, pentru a elibera fagurii mai repede, pentru o nouă miere. Mierea
obţinută astfel este mai lichidă şi foarte săracă în enzime.
Ce alte produse ale stupului folosiţi în cadrul tratamentelor pe care le recomandaţi ?
O colonie produce, desigur, mult mai multe lucruri decât miere. Lăptişorul de matcă
este un fel de vitamină naturală, cel mai energizant aliment care a
fost creat vreoată de lumea vie. Nu există ceva mai energizant. Se
administrează cu prudenţă, în functie de afecţiune şi niciodată la voia
întâmplării. Polenul, elementul mascul al florii, este
un rezervor de acizi ribo şi dezoxiribonucleici. Are o valoare colosală
în alimentaţia şi medicaţia umană. Este un aliment impresionant de
complet, conţine toţi aminoacizii esenţiali şi neesenţiali, care îl
transformă într-o hrană proteică absolut completă. Polenul este adus pe
picioruşe, descărcat de alte albine, aşezat în faguri, îmbunătăţit cu
enzime, frământat cu puţină miere şi apoi bătut şi lipit în celulă cu
capul, cu mişcările berbecului. Masa proteică ce se creează se numeşte
păstură. Viitorii trântori primesc ca hrană şi păstură. Are o valoare
biologică mai mare decât polenul simplu, pentru că este suplimentată cu
enzime. Un grăunte de polen are 2 învelisuri, exină şi intină, şi
nucleul care este cel mai valoros. Unii oameni mănâncă polen degeaba
pentru că, datorită unor deficienţe, sucurile gastrice nu pătrund intina
şi nu pot dizolva nucleul, ca atare substanţele nu se asimilează.
Păstura este un polen care, în
condiţiile de umiditate şi căldură din stup, suferă un proces controlat
de fermentare care face ca nucleul să iasă din intină, devenind sută la
sută asimilabil. Căpăceala de pe faguri are şi ea o
importanţă medicală mare, căci conţine un antibiotic extrem de important
în bolile aparatului respirator, care este însă distrus imediat de
soare. Căpăceala trebuie extrasă într-o încăpere unde nu intră soarele
şi depozitată în vase cu pereti opaci.
Propolisul este o
răşină pe care albinele o recoltează de pe mugurii unor arbori. O
depozitează pe picioarele din spate, o aduc în stup, unde este
descărcată de către alte albine. Uneori procesul durează şi două zile.
Rolul major al propolisului este de a fi principalul medicament cu care
se menţine sănătatea coloniei. Cu el se lipesc ramele între ele, se
astupă crăpăturile stupului. Substanţele volatile care se evaporă din
propolis menţin sănătatea coloniei.
Apilarnilul, este un triturat
larvar din larvele de trântori, recoltate în a noua zi de stadiu larvar.
Bătrânii din Ardeal îl numeau lapte de taur. Este practic un concentrat
de hormoni steroidieni, substanţa care stă la baza tratamentului făcut
de cabinetul nostru în bolile autoimune. Mai există ceara, care este folosită în cosmetică, are aplicaţii medicale şi multe aplicaţii industriale. Dar şi veninul,
arma de apărare a albinei, din care s-au obţinut extracte
standardizate, cu efecte pozitive în tratarea artritelor,
poliglobuliilor, a reumatismelor şi bolilor autoimune.
Câtă miere avem voie să mâncăm?
Ar trebui consumate zilnic1-3 grame pe kilogram corp, ceea ce înseamnă
cam 120 de grame la o persoană de 60 de kg. O linguriţă de miere aşa cum
o scoatem din borcan are cam 12 grame. În timpul copilăriei este însă
indicată o doză mai mare. Copiii au un consum mai ridicat de energie,
ard mai multe calorii. Din păcate, deseori medicii spun că consumul de
miere de către copii produce botulism. În România sunt mii şi mii de
stupari, n-am văzut niciodată copilul unui stupar bolnav de botulism.
Neînţelegerea provine din faptul că produsele apicole au fost asimilate
produselor animale, iar produsele de origine animală pot provoca
botulism copiilor.
Ce tipuri de boli pot fi vindecate cu produse apicole ?
Absolut toate. Produsele apicole intervin inclusiv în cancere.
Am avut markeri tumorali negativaţi prin apiterapie. Mierea şi
derivatele au capacităţi antitumorale, antivirale, combat toate tipurile
de anemie şi, în anumite dozări, ajută imens în leucemii.
Hepatitele virale sau autoimune, cele toxice, cirozele pot fi vindecate apiterapeutic. Avem cazuri unice în lume în care hepatita virală C a
fost negativată. Este un caz pe care, de altfel, l-am prezentat într-o
conferinţă internaţională de apiterapie. Efecte foarte importante au şi
în tratarea bolilor autoimune. Avem singurele cazuri de
vindecare din lume. Apiterapia, prin corticosteroizii pe care îi
conţine, înlocuieşte perfect corticoterapia de sinteză, însă fără
dezavantajele şi efectele secundare ale acesteia. Produsele apicole
ajută la fixarea calciului, care nu are nevoie doar de
vitamina D2, ci de încă 22 de elemente, minerale, vitamine, enzime şi
hormoni pentru a deveni bioactiv. Multe fete tinere care au ovare
polichistice sunt de fapt hipocalcemice. Multe mămici hipocalcemice dau
naştere unor copii ce fac bronşite astmatiforme de mici. Bolile
autoimune nu se vindecă până ce calciul nu ajunge la valori normale or
corticoterapiile de sinteză spală calciul. Apiterapia vindecă infertilitatea, fibroamele, chisturile ovariene, dar şi endometrioza (noi avem singurele cazuri din Europa vindecate fără operaţie).
Miere cu lăptişor de matcă – folositoare în toate afecţiunile, este anticancerigenă, stimulează metabolismul, combate anemia, are efect imunodepresor. Miere cu apilarnil –
recomandată în cazul disfuncţiilor sexuale, infertilitate, pubertate
întîrziată, mastoze, noduli mamari, hipertrofie de prostată. Miere propolizată cu extract moale de propolis – indicată în anemii, hipoglicemii şi osteoporoză. Propolis natural –
dezinfectant bucal împotriva cariilor dentare, pentru afecţiuni
respiratorii, parodontoză. – cu indicaţii terapeutice cunoscute de toată
lumea: Tinctură de propolis – boli de piele, infecţii urinare, boli de prostată, antiviral de excepţie. Miere cu hrean – indicată în afecţiuni cardiace. Miere cu ţelină – indicată în disfuncţii sexuale. Miere propolizată cu lăptişor de matcă – efecte antivirale deosebite, eficient în tratamentul virusului herpetic dar şi împotriva virusului hepatic B”.
Albina adună din plante numai lucruri folositoare. În produsele apicole găsim proteine, enzime, aminoacizi, minerale, vitamine, substanţe hormonale, factori de creştere, substanţe antibiotice, citostatice.
Mierea conţine 22 din cele 24 de elemente care compun sîngele uman, iar
împreună cu lăptişorul de matcă, păstura şi polenul au şi o importantă
acţiune hematopoietică (de refacere a sîngelui). Cele mai bune rezultate
le-a observat în tratamentul anemiilor, lipsei de calciu, spasmofiliei,
afecţiunilor digestive (inclusiv ulcere cu nişă, ciroză), fibroamelor
uterine şi chisturilor ovariene, infertilităţii feminine şi masculine.
Cu mulţi ani în urmă, soţia mea suferea de ulcer
gastric, hipocalcemie ajunsă în stadiul spasmofiliei, astm bronşic şi
chisturi ovariene. Înghiţise o sumedenie de medicamente, iar medicul i-a
recomandat operaţia. Am convins-o să folosească produse şi preparate
apicole. Aşa cum m-am priceput eu atunci, am încercat să-i atenuez măcar
crizele provocate de ulcer şi accesele de spasmofilie. Rezultatele au
fost uimitoare: hipocalcemia, ulcerul şi astmul s-au
vindecat. După vreo cîteva luni, a făcut un control medical. Chisturile
dispăruseră! Am început să umblu prin sate în căutarea bătrînilor care
ştiau taine ale tamăduirilor dar şi să studiez tot ceea ce se publicase
pînă atunci despre apiterapie.
Unde puteţi fi găsit de cei care vor să încerce produsele dvs ?
Mă găsesc în comuna Bălăneşti nr 336 din Jud Gorj,
aproape de Târgu Jiu. Centrul medical se numeşte Apiregia Imunostim,
cuprinde mai multe laboratoare, în care creăm produsele. Dintre ele, 48
sunt deja autorizate ca suplimente alimentare. În curând vom avea şi
laborator propriu de analize medicale, căci nu oferim nici un tratament
până nu vedem diagnosticul clar. Iar stupina noastră se află pe un deal
cu un nume predestinat, Dealul Prisăcii. Este un deal cu o floră
spontană completă. De primăvara, de când înfloreşte alunul, salcia,
cornul, până toamna tarziu, cu tot felul de floricele. Mai mult decât
atât, în apropierea stupinei creşte o orhidee foarte rară, care seamănă
perfect cu o tijă pe care s-a aşezat o albină. Oamenii din zonă îi spun
albinuţă. Vedeţi, aşadar, că nimic nu este întâmplător pe lumea aceasta!
Convins de puterea tămăduitoare a produselor apicole, a
făcut diverse combinaţii şi a realizat preparate noi. În anul 1999, a
sintetizat experienţa acumulată timp de 20 de ani în cartea “209 reţete apiterapeutice”. Acum este convins că stupul este o farmacie în care se găseşte leac pentru orice boala.
De-a lungul timpului, Vasile Andriţoiu a realizat şi o serie de preparate apiterapeutice proprii: Miere cu germeni de grîu pentru avitaminoze, remineralizarea organismului, afecţiuni digestive, adjuvant în boli neoplazice, arterită, artroză. Miere cu suc de orz verde Sirop din miere şi muguri de brad cu extract de propolis folosit cu succes în combaterea tusei, afecţiunilor respiratorii şi a celor ale sistemului nervos. Sirop din pătlagină şi miere propolizată indicat în afecţiuni respiratorii, cu rezultate de excepţie în bronşite şi astm bronşic. Untul-pămîntului propolizat, remediu extern foarte eficient în reumatisme, lumbago, spondilite şi spondiloze. Lichior hipotensiv şi vin tonic Prisaca, din miere, măceşe, mălaiul-cucului şi coacăze negre. Efecte deosebite au unguentele Nikederm, pentru boli de piele, noduli mamari, furunculoze; Hemofort pentru circulaţie deficitară, boli de piele, psoriazis, Zona Zoster; Venosan pentru varice şi multe alte remedii care încap doar într-o carte.
Un articol de Sonia Pantazi preluat de pe Bucătăria.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.