Secrete.

joi, 20 decembrie 2012

Cultura Vădastra

Cultura Vădastra        http://hiperboreea-nemuritoare.blogspot.ro/2012/12/cultura-vadastra.html

Cultura Vădastra evoluează în partea de est a Olteniei și în nord – vestul Bulgariei. 
Această cultură se dezvoltă în prima jumatate și începutul celei de-a doua jumătăți a mileniului 4 i.e.n,  epoca neoliticului mijlociu, fiind denumită după comuna Vădastra (județul Olt). 

Cultura Vădastra a atins în cursul evoluţiei sale un înalt grad de dezvoltare, evidenţiat între altele şi de realizările din domeniul plasticii antropomorfeÎntâlnim figurine atât ornamentate cât şi neornamentate, confecţionate 
dintr-o pastă de lut de foarte bună calitate. Ornamentele sunt executate în tehnica inciziei şi încrustaţiei cu pastă aibă, iar între motivele decorative folosite frecvent se numără spirala şi meandrul. Spirala incizată larg este motivul ornamental folosit cu precădere în zona inferioară a figurinei, marcând fesele şi picioarele. Meandrul incizat fin, pe toată suprafaţa corpului, este motivul cel mai des folosit, se mai întâlnesc romburi sau zig-zag-uri.
Figurina "FETIŢA DE LA HOTĂRANI" impresionează în mod deosebit este redarea amănunţită a fiecărei piese de port împreună cu motivele ornamentale dintre care unele foarte apropiate de cele actual.


Cojocul şi ceramica de Vădastra constituie adevărate mărturii ale păstrării modului de viaţă al societăţii tradiţionale, comunităţi preponderent agricole şi practicante ale unor meşteşuguri casnice. Există, în acest sens, argumente care susţin că elementele de decor de pe ceramica şi cojocul de Vădastra sunt contemporane culturii Vădastra, adică aproximativ 6000 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.