Secrete.

miercuri, 30 ianuarie 2013

SERVICIUL  DE INFORMATII - SII

          Cabinetul Nastase a dat o adevarata lovitura pe piata informatiilor cind a semnat actul de nastere al Sistemului Informatic Integrat (SII), o baza de date mamut, care va centraliza informatiile detinute de toate institutiile publice. Practic, date si informatii despre persoane fizice sau juridice stocate de ani intregi se vor aduna la un loc; ce putere vor detine gestionarii acestor informatii nu e greu de inteles. Problema e cu atit mai delicata cu cit e vorba despre o baza de date in care se va regasi fiecare cetatean al Romaniei. Un proiect de lege atit de important nu a fost si nu va fi dezbatut, democratic, in parlament. El a fost promovat direct prin hotarire de guvern - semnata de Adrian Nastase si contrasemnata de seful SRI, Radu Timofte, ministrii Dan Nica, Ioan Rus si Mihai Tanasescu - in baza unei decizii luate anterior de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Din cele sase pagini ale hotaririi de guvern nu se intelege rostul acestei baze de date mamut, ce fel de informatii vor fi stocate despre persoanele fizice, cine sint gestionarii sau beneficiarii ei, cui se subordoneaza acestia si cine ii controleaza. Nici semnatarii hotaririi de guvern nu sint mai expliciti. “Nasii” bazei de date fie au refuzat sa ne ofere detalii despre aceasta noua structura informationala, fie ne-au asigurat ca infiintarea SII este perfect legala, respecta drepturile omului, legislatia europeana si nu va intra cu bocancii in viata privata a romanilor. Aparitia in prag de an electoral a SII nu poate decit sa ridice mari semne de intrebare. Informatiile despre persoane fizice se vor limita la datele clasice de stare civila ori autoritatile sint interesate de preferintele personale sau politice ale romanilor? Cine garanteaza ca datele colectate si centralizate nu reprezinta o imixtiune in viata privata a fiecaruia? Hotarirea de guvern nu ofera nici o garantie in acest sens. Cui se subordoneaza SSI, cine-l controleaza si cine sint beneficiarii informatiilor de top secret nu doreste nimeni sa explice. Oricum, hotarirea executivului submineaza total puterea legislativa din Romania, parlamentul fiind - din nou - pus la colt intr-o chestiune extrem de importanta: cea a gestionarii si utilizarii unei “structuri informationale specializate”, cum e numita chiar in hotarirea de guvern. Experti in apararea drepturilor omului care au studiat textul hotaririi de guvern sint de parere ca acesta este extrem de stufos, imprecis, lasind loc arbitrarului si adaptarilor, dupa principiul “ce nu e interzis este permis”. Data fiind baza de date pentru persoane fizice, aceiasi specialisti sustin ca SII s-ar putea transforma in bratul electronic al SRI.
           Zece intrebari fara raspuns:

1. Cine a initiat proiectul de lege privind Sistemul Informatic Integrat (SII)? De ce n-a fost trecut prin parlament si s-a preferat o hotarire de guvern?

2. Ce institutii ale statului vor participa la SII, in dubla calitate de furnizor si beneficiar al informatiilor, si ce fel de informatii vor fi introduse in baza centrala de date?

3. In sistem vor fi replicate si bazele de date ale serviciilor secrete, MApN si MI?

4. Cine face parte din Centrul de Management al Sistemului Informatic Integrat?

5. Ce fel de date si informatii vor fi stocate in legatura cu persoanele fizice? Dar in legatura cu persoanele juridice?

6. Informatiile din sistem pot fi vindute contra cost?

7. Dupa ce criterii va fi ales personalul (administratori de sistem, administratori de securitate, ultimii numiti chiar in textul de lege “ofiteri de securitate ai sistemului”)?

8. Cine sint beneficiarii informatiilor secrete? Exista persoane care au acces la toate nivelurile de secretizare (presedinte, premier, ministri etc.)?

9. Cui se subordoneaza SII?

10. Cine controleaza SII?

http://www.expres.ro/investigatii/?news_id=132594

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.