Secrete.

vineri, 19 aprilie 2013

ORAŞELE aproape PUSTII din SIBERIA

CITEZ:Ce-a mai ramas din orasele siberiene din vremea URSS (Galerie foto)
Epoca nu demult apusa a imperiului sovietic a lasat traume, rani adanci, iar perioada care a urmat nu a facut decat sa le adanceasca.

Din orasele asa-zis infloritoare, in locuri imposibile, industrializate in apogeul comunismului, n-au mai ramas decat niste umbre sinistre, niste orase-fantoma, in care te si miri cu ce isi duc traiul mana de oameni ce a mai ramas.

De aceea ideea siteului Dark Roasted Blend, de a le prezenta in preajma Halloween-ului, nici macar nu e fortata, oricat de stupida ar parea la prima vedere.

Niciun costum din lume, oricat de inspaimantator, nu ar speria, terifia, chiar ingrozi precum o pot face niste simple instantanee din orasul siberian Norilsk.

In acest oras din "Estul Salbatic" speranta de viata e de numai 46 - 48 de ani.

Nici nu e de mirare, daca tinem cont de faptul ca temperatura de minus 10 grade Celsius este limita de sus, facand oamenii sa iasa din casa pentru a se bucura de soare.

iadu1


iadu3


iadu4


iadu6


iadu26


Orasul este construit pe permafrost (strat de sol inghetat permanent), drept urmare cladirile cenusii se deterioreaza rapid, solul fiind foarte instabil, majoritatea fiind oricum in curs de prabusire.

iadu7


iadu24


iadu25


Construit de condamnati si prizonieri (multi sfarsind in timpul lucrarilor), Norilskul este atat de poluat incat este comparabil cu cele mai industrializate orase din China. Oficial, este unul dintre cele mai poluate 10 orase din lume.

Nu exista oameni fara adapost pentru simplul motiv ca nimeni nu poate supravietui la temperaturi de minus 56 de grade Celsius. Vantul bate uneori si cu peste 25 de metri pe secunda.

iadu8


iadu9


iadu10


iadu11


Padurile din imprejurimile orasului par desprinse din filmele de groaza, copacii luand foc in mod spontan, din cauza chimicalelor din subsol, nemairamanand decat niste bete sinistre infipte in sol.

iadu2


Cat despre oras, e greu de imaginat cum se pot incalzi oamenii in apartamentele ca niste cutii de carton. Si, totusi, pe strazi, in putinele zile din an cand zapada nu le astupa, pot fi zarite masini. Pentru cine nu detine asa ceva, a pierde autobuzul si a fi departe de casa poate insemna chiar moartea.

iadu5


iadu19


Asta, desi in autobuzele vechi "peisajul" e aproape ireal. Iarna, oamenii cu greu isi fac loc printre nametii ce inconjoara autobuzul.

iadu15


iadu16


iadu17


iadu18


iadu20


Peste aceste scene desprinse parca dintr-un film de Hitchcock troneaza statuia lui Lenin. Pe soclu sta scris "Pace tuturor copiilor de pe Pamant". Insa pacea, in sensul de fericire si impacare, e o notiune cu totul straina in acest loc terifiant. In cel mai bun caz poate fi vorba de resemnare.

iadu21


iadu22


iadu27


300 de oameni isi tarasc zilele in acest infern, candva un renumit centru minier, insa majoritatea imobilelor au fost parasite inca din 1983.

iadu23


iadu12


iadu13


iadu14
Postată acum de

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.