Secrete.

duminică, 9 februarie 2014

În ce măsură au influenţat armata română cei şcoliţi în URSS? Partea a II-a

Românii nu s-au afirmat niciodată la nivel de naţiune; au aşteptat să-i afirme mereu alţii şi alţii. Abia în momentul în care alţii au dovedit că respectivul român a avut dreptate şi folosesc deja ideea lui, mulţimea de români izbucneşte : „Ţi-am spus eu!”.
Paul Romano Cheler a urmat cursurile liceului la Târgovişte (1947), şcolii de ofițeri de artilerie de la Sibiu (1947-1949) fiind repartizat la comanda unui pluton și apoi a unei baterii de artilerie (1949-1950). A fost selectat apoi pentru a urma şcoala superioară de tancuri și auto în URSS (1950-1951), la un an după absolvirea căreia a fost înaintat la termen la gradul de locotenent major (1952). Cinci ani mai târziu, trecut prin funcţiile de comandant de companie şi de batalion, a îndeplinit condiţiile pentru a da examen la academia militară de comandă şi stat major, pe care a absolvit-o în URSS (1957-1959) ca șef de promoție.
Nouă ani mai târziu, în iulie 1968, colonelul Cheler a fost numit comandant al Diviziei 6 Tancuri „Horia, Cloşca şi Crişan” de la Târgu Mureş. În această calitate, din 20 august 1968, Paul Cheler împreună cu alţi doi ofiţeri superiori din statul său major, asistau la aplicația tactică a Diviziei 13 tancuri din Mlado, la invitația ministerul Apărării din RS Cehoslovacia. Invazia trupelor sovietice şi a celor din Tratatul de la Varşovia a început la primele ore ale zilei de 21 august 1968, prin aterizarea avioanelor de transport greu ale Diviziei 24 din Forţele Aeriene Strategice ale URSS, militari sovietici ocupând aeroportul din Praga. Ceauşescu a convocat, în aceeaşi zi de 21 august, o mare adunare populară în faţa sediului CC, în care a condamnat actul de agresiune asupra Cehoslovaciei, acesta fiind un act de mare curaj care îi face cinste atât lui, cât şi României. Pe acest fond ostil, prezenţa celor trei militari români pe teritoriul Cehoslovaciei putea da naştere unei înscenări menite să justifice o intervenţie armată similară şi în România.
Colegii cehi i-au transmis lui Cheler ordinul sovieticilor care le cerea să-i predea pe români pentru a fi îmbarcaţi într-un avion militar, cu destinaţia Moscova. Pe 22 august 1968, militarii armatei cehoslovace au reuşit să-i deghizeze pe membrii delegației române, transportându-i în ambulanţe, pentru a trece de filtrele sovieticilor şi a-i preda teferi ambasadei României de la Praga. Cei trei militari români au revenit în țară pe 30 august 1968, fiind avansaţi la excepţional de Nicolae Ceauşescu. Generalul a rămas la comanda diviziei 6 Tancuri până în 1972.
Fiind considerat foarte capabil şi patriot de către Ceauşescu, generalul Paul Cheler, care îndeplinea funcţia de înlocuitor la comanda Comandamentului Infanteriei şi Tancurilor (1977-1981), a fost desemnat responsabil cu aplicaţiile operativ-strategice în cadrul Tratatului de la Varşovia, devenind comandantul „Frontului Român”. Pentru a spulbera zvonurile lansate de sovietici că transportorul amfibiu blindat românesc (TAB) nu ar fi la fel de competitiv ca al lor, în 1978 generalul Cheler a organizat şi condus prima aplicaţie de forţare a fluviului Dunărea de mare amploare de după cel de-al doilea război mondial. Cu acel prilej Cheler a prezentat în premieră şi podul mobil al geniştilor peste Dunăre, cu trei căi de rulare (din care o cale pentru tancuri), construit de industria de apărare românească.
Pentru a arăta membrilor Tratatului de la Varşovia că România nu e Cehoslovacia, Cheler a conceput scenariul astfel încât să utilizeze în operaţia de forţare a fluviului cele trei divizii din organica Armatei 1, cu efectiv complet, de la general până la bucătar. Toate cele 1.135 de maşini blindate româneşti, cu echipaje complete, reuşind să traverseze apele fluviului, abordând malul opus prin sectoarele de forţare special amenajate. Ulterior, în zona Galaţi, sub comanda lui Cheler, s-au mai făcut 8-10 exerciţii demonstrative la Dunăre, de mai mică amploare. Din anul 1972 şi până în 1985 generalul Cheler, care în cuvinte puţine şi prin exemplul personal, reuşea să insufle în rândul tinerilor ofiţeri acea forţă morală necesară ducerii la îndeplinire a oricăror misiuni, a coordonat şi îndrumat realizarea a două simulatoare cu televiziune cu circuit închis pentru trageri cu armamentul de pe tanc şi conducerea maşinilor de luptă, ambele brevetate ca invenţii româneşti. Unul dintre discipolii de excepţie ai lui Cheler a fost generalul Roland Pârlogeanu, despre care subordonaţii săi afirmau că avea sânge kaki în vene.
În imaginea de mai jos îl vedeţi pe tatăl meu (absolvent al şcolii militare de ofiţeri şi al academiei de comandă şi stat major, ambele din România) alături de unul din „monştri” la proiectarea şi construirea cărora şi-a adus o modestă contribuţie. Este vorba de un TAB 77/73de concepţie românească, cu turelă adaptată de la MLI şi dotată cu un tun 2A28 de calibrul 73 mm, prevăzut să lanseze pe lângă întreaga gamă de proiectile perforante, explozive şi încărcături cumulative îmbunătăţite de aruncător reactiv AG-9. Proiectilele de AG-9 erau capabile să penetreze blindaje cu grosimea de 400-550 mm, precum cel al tancului german Leopard, al tancurilor britanice Chieftain şi Challenger, al celui american M60A3 şi al tancului sovietic T-72. TAB-ul mai era prevăzut, cu rampe laterale de lansare ale rachetelor antitanc dirijate 9M14 Maliutka-M şi cu o mitralieră AA de 12,7 mm. Această maşină de luptă era considerată la vremea apariţiei ei aproape o premieră mondială, motiv pentru care în martie 1990, noii conducători ai armatei române au decis scoaterea ei din producţie.
Şcoala românească de blindate nu s-a predat încă şi nu scoate tâmpiţi. O dovedeşte din plin transportorul blindat Saur 2, creat să corespundă cerinţelor moderne ale câmpului de luptă actual. Deşi responsabilii MApN au optat în locul său pentru importul a 31 de transportoare 8×8 Piranha III C, asemănătoare Stryker-elor de la brigăzile de infanterie americane şi care sunt pline de defecte tehnice, slab protejate la încărcături explozibile. Problema este una ce ţine de calitatea generalilor care conduc armata română, numiţi în funcţii pe criteriul apartenenţei la familia care guvernează România, fapt ce a condus la indisponibilizarea a 60% din tehnica de luptă, aşa cum o dovedeşte Carta Albă a Apărării.
Întorcându-ne la tanchistul Cheler, el a publicat frecvent articole pe teme profesionale în ziarele şi revistele militare, a coordonat concepţia a patru regulamente de luptă pentru arme întrunite şi tancuri, două regulamente de tragere cu armamentul de infanterie şi de pe tanc, un regulament pentru conducerea maşinilor de luptă. Generalul Cheler fiind cel care a readus memoria lui şi lucrările lui Ion Antonescu în instituţia construită chiar de acesta pe 6 decembrie 1939, Şcoala Superioară de Război, devenită Academia de Comandă şi Stat Major din Bucureşti.
În 1984, cu prilejul pregătirilor pentru defilarea trupelor de la 23 august, Cheler s-a ambalat într-o dispută profesională, terminată cu îmbrânceli, cu ministrul Apărării Naţionale, generalul Constantin Olteanu. Căruia i-a amintit cu palmele că e aceeaşi promoţie ca şi el (1949), dar a şcolii de ofițeri Politici de la Ineu. Şi că poartă insigna Academiei Militare pe care a absolvit-o tot la secţia Politică. Ca urmare a „corecţiei” aplicate de namila de Cheler vărului Elenei Ceauşescu, primul a fost trecut în rezervă, prin decretul nr. 30, din 28 februarie 1985.
Paul Cheler a fost rechemat în rândul cadrelor active ale armatei, prin decretul din 28 decembrie 1989 al Consiliului Frontului Salvării Naționale, fiind numit comandat al Diviziei 57 Tancuri. Pe 7 februarie 1990, Ion Iliescu a considerat că era mai bine să-l trimită pe Cheler cât mai departe de Bucureşti şi l-a numit în funcția de comandant al Armatei a 4-a „Transilvania”, cu sediul la Cluj, funcție pe care a îndeplinit-o până în 1995. Despre rolul jucat de Cheler în acţiunile Comitetului de Iniţiativă pentru Democratizarea Armatei (CADA) care a condus la destituirea lui Militaru din funcţia de ministru al Apărării şi în cel de simpatizant al PRM, apărător al Transilvaniei în graniţele României, pe timpul evenimentelor din martie 1990 de la Târgu Mureş, voi vorbi într-un material ulterior.
Valentin Vasilescu
http://romanian.ruvr.ru/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.