Secrete.

duminică, 30 iunie 2013

UE, supravegheata de NSA: "Daca acest lucru se confirma, este vorba despre un scandal imens"


UE, supravegheata de NSA: "Daca acest lucru se confirma, este vorba despre un scandal imens"

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 29 iunie 2013, 22:34 Actualitate | Internaţional

Uniunea Europeana a fost una dintre "tintele" agentiei americane de supraveghere electronica NSA, acuzata de spionarea comunicatiilor electronice la nivel mondial in cadrul programului PRISM, scrie saptamanalul german Der Spiegel, potrivit Mediafax. Der Spiegel isi intemeiaza acuzatiile pe documente confidentiale, despre care a aflat in parte cu ajutorul fostului consultant american NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvaluirilor despre PRISM.
Intr-unul dintre aceste documente, datat in septembrie 2010 si clasat "strict confidential", NSA descrie modul in care spioneaza Ambasada UE la Washington.

Este vorba nu doar despre microfoane instalate in cladire, ci si despre o infiltrare in reteaua informatica, permitandu-i sa citeasca e-mailuri si documente interne.

Reprezentanta UE la ONU era supravegheata in acelasi fel, tot potrivit acestor documente, in care europenii sunt desemnati in mod explicit ca "tinte de atacat".

NSA si-a extins operatiunile pana la Bruxelles. In urma cu "peste cinci ani", scrie Der Spiegel, experti in securitate din cadrul UE au descoperit un sistem de ascultare a retelei telefonice si de Internet a cladirii Justus-Lipsius, principalul sediu al Consiliului UE, care ajungea pana la cartierul general al NATO, la periferia Bruxelles-ului.

In 2003, UE a confirmat descoperirea unui sistem de ascultare telefonica a birourilor mai multor tari, intre care Franta si Germania.

Insa este dificil sa se afle daca este vorba despre acest caz despre care scrie Der Spiegel.

Publicatia germana a postat pe site si reactii din partea unor personalitati europene, ca presedintele Parlamentului European (PE), germanul Martin Schulz, care apreciaza ca "daca acest lucru se confirma, este vorba despre un scandal imens".

"Acest lucru va dauna in mod considerabil relatiilor dintre UE si Statele Unite", a adaugat el.


In opinia ministrului luxemburghez de Externe Jean Asselbron,"Statele Unite ar face mai bine sa isi supravegheze serviciile lor de informatii decat pe aliatii lor".

Spionajul american este "scapat de sub orice control", apreciaza el, subliniind ca activitatile in domeniul informatiilor "sunt justificate de lupta impotriva terorismului (...). UE si diplomatii sai nu sunt teroristi".

Tot pentru site-ul Der Spiegel, eurodeputatul ecologist Daniel Conh-Bendit indeamna la o intrerupere imediata a negocierilor supra tratatului de liber-schimb transatlantic, atat timp cat nu s-a semnat cu Statele Unite un acord asupra protectiei datelor. Negocieri in acest sens, lansate in 2011, nu s-au finalizat inca.

Uniunea Europeana a cerut miercuri Statelor Unite sa ii furnizeze "cat mai rapid posibil" raspunsuri la intrebari despre programul american de supraveghere PRISM.

  • Joe Biden i-a cerut lui Rafael Correa sa refuze cererea de azil lui Snowden
Presedintele ecuadorian Rafael Correa a anuntat sambata ca vicepresedintele american Joe Biden l-a sunat pentru a-i cere sa respinga cererea de azil depusa de fostului consultant al serviciilor americane de informatii Edward Snowden, cautat de Washington pentru spionaj, scrie AFP, citata de Mediafax.

"Am vorbit despre cazul Snowden, iar (Biden) mi-a transmis in mod foarte amabil cererea Statelor Unite de a-i respinge cererea de azil", a declarat presedintele Correa intr-o conferinta de presa, precizand ca vicepresedintele american l-a contactat telefonic vineri.

"I-am prezentat pozitia ecuadoriana. (Domnule) "vicepresedinte, va multumesc pentru telefon, apreciez mult Statele Unite, nu am cautat aceasta situatie. Sa nu va ganditi ca suntem antiamericani, asa cum incearca sa acrediteze anumite mass-media de reacredinta"", a continuat seful statului ecuadorian.

Correa, care intretine relatii conflictuale cu Casa Alba de cand a fost ales in 2007, a precizat ca i-a amintit lui Biden ca cererea de azil a fostului colaborator al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) nu a putut sa fie examinata, inca, deoarece acesta nu se afla pe teritoriul tarii.

"Atunci cand se va afla pe teritoriul ecuadorian, daca se va intampla acest lucru si daca vom analiza aceasta cerere, evident ca Statele Unite vor fi primele carora le vom solicita opinia", a declarat seful statului, subliniind ca discutia sa cu Biden a fost "foarte amabila, chiar cordiala".

Ecuadorul a provocat deja iritare Statelor Unite pentru ca a acordat, in urma cu un an, azil politic, in ambasada sa de la Londra, fondatorului site-ului WikiLeaks Julian Assange, considerat o alta "oaie neagra" a Washingtonului, dupa ce acesta a divulgat sute de mii de telegrame confidentiale americane.

"Asa cum am procedat in cazul Assange, cu Anglia, vom asculta pe toata lumea, insa decizia o vom adopta in mod suveran, chiar daca, stiind afectiunea si respectul nostru fata de Statele Unite, vom lua in calcul ceea ce va spune aceasta tara", a oferit asigurari Correa.

Aflat la originea unor informatii considerate "explozive" despre vaste programe americane de supravegherea comunicatiilor, Edward Snowden, care risca o pedeapsa de 30 de ani de inchisoare, a sosit duminica trecuta la Moscova, de unde a solicitat azil politic in Ecuador.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.