Secrete.

sâmbătă, 24 august 2013

Cercetasi, parasutisti, vanatori de munte (foto)

http://www.focusblog.ro/2013/07/cercetasi-parasutisti-vanatori-de-munte-foto/
Cateva imagini mai rare in care apar cercetasi, parasutisti sau vanatori de munte romani.
In fotografia de mai sus (sursa: Clubul Parasutistilor), apar militari din cadrul Batalionului 404 Cercetare in Dispozitivul Inamicului prin Parasutare, al Regimentului 60 Desant Parasutare de la Buzau. Este una din putinele imagini cu militari romani dotati cu pistolul mitraliera cehoslovac Samopal vzor 23/25 (vz. 23/25), arma care a fost si in dotarea Trupelor de Securitate.
Ofiterul aflat in prim plan este posibil sa fie regretatul colonel Anghel Constantinescu (“Pandurul”, fost sef al Biroului Cercetare Parasutare/DIA, apoi al Sectiei Cercetare/SMTU) pe vremea cand era locotenent sau locotenent-major. Anul fotografiei este greu de identificat, posibil toamna sau iarna lui 1963/1964.
In foto de mai jos (sursa Clubul Parasutistilor), apare o garda de onoare formata din parasutisti si infanteristi, intr-un poligon. Alaturi de Nicolae Ceausescu este generalul-locotenent Constantin Olteanu (probabil aflat acolo in calitate de ministru al apararii). Este probabil vorba despre o aplicatie desfasurata la Cincu intr-una din toamnele anilor 1980-1985, posibil octombrie 1984.

In urmatoarea foto (sursa Clubul Parasutistilor) apar patru parasutisti cu centuri albe, posibil sa fie una din rarele fotografii cu militari din cadrul subunitatilor de Desant din cadrul Trupelor de Securitate. In Armata RSR, centuri albe aveau cei de la Indrumare Trafic si cei de la Regimentul 30 de Garda.

Mai jos, cercetasi romani in anii ’60, dotati cu casti de lupta sovietice SSH 40, pistoale mitraliera PPS 43, binoclu 8×30, costume de mascare sovietice -varianta de TTsMKK si un transportor BTR 40A (doua mitraliere de 14,5 mm). (Sursa Romanian Army 1948-1989).

Cercetasi-artileristi (probabil anii ’60). (Sursa Romanian Army 1948-1989):

Grupa de cercetare (anii ’70) dotata cu pistoale mitraliera PM md. 1963, pusca mitraliera md. 1964, casti de lupta sovietice SSH 40, transportor BTR 60 (probabil), costume de mascare varianta toamna (probabil):

Vantori de munte (anii ’80) dotati cu PM md. 1965 (pat rabatabil) si casti M 1973. Este probabil vorba despre cercetasi dintr-un grup de cercetare alpina din Brigada 2 Vanatori de Munte “Sarmizegetusa”, desi pare o fotografie “de protocol”, facuta la Ghimbav. (Sursa: Cartula).

Militar din Regimentul 64 Parasutisti Boteni, decembrie 1989, Comitetul Central. Parasutistul facea parte din detasamentele mixte constituite pentru interventie impotriva teroristilor. Aceste detasamente erau formate din parasutisti, cercetasi si uslasi si erau dotate si cu TAB-uri (in spate doua TAB 71). Ca particularitate, pistolul mitraliera md. 65 are incarcator- tambur.

Cercetasi din cadrul Detasamentului Tactic “Sf. Gheorghe”, Albania, 1997. O parte dintre cercetasi sunt din Centrul 404 Cercetare Buzau, taburile sunt TABC 79, militarii sunt dotati cu veste antischija si casti de protectie balistica israeliene OR 201 si pusca mitraliera md. 64 si luau parte la evacuarea unor civili, dupa o solicitare de interventie (Sursa: Ziarul Financiar, foto din arhiva lui Calin Hentea).

Cercetasi din Batalionul 404 Cercetare Buzau in Slovacia, la Zilina, in 1996, la Cupa Antropoid’96 (pe care au si castigat-o). Cei cinci militari aflati in picioare sunt romani, ceilalti doi sunt instructori slovaci din cadrul Regimentului 5 Forte Speciale (5. Pluk špeciálneho určenia). (Sursa si mai multe despre concurs: Ziarpenet). Parasutele si castile sunt slovace. (Foto arhiva generalului Dumitru Miu).

Colaj cu militari din cadrul Batalionului Humint, in teatrul de operatii (se observa un TABC 79 avariat, un PA md. 1986 dotat cu AG 40 si o mitraliera md. 1966).

Cercetasi din cadrul Batalionului 84 Asigurare Date “Marasti” din Focsani. Este vorba despre o grupa de cercetare dotata cu un TAB 79A PCOMA, pistoale mitraliera md 65, vesti antischija si casti balistice israeliene OR 201.

Militar din cadrul Batalionului Operatii Speciale “Vulturii” dotat cu o carabina Bushmaster M4A3.

Militar din acelasi batalion, dotat cu o pusca de asalt Steyr Aug.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.